lördag 18 januari 2014

Här har det bakats så in i bängen



Har man födelsedag så har man...och då vill jag ha hembakat. Det betyder att då får jag baka (så att det inte finns tid över för något annat) både kvällen innan och samma dag som kalaset.

Tre olika sorter blev det den här gången...först ut är Banoffee pie...som jag fullkomligt ÄLSKAR...smaker av banan, kola, grädde och mandel på en kakbotten. Lite jobb är det förstås...speciellt om man väljer att koka konserven med den kondenserade mjölken själv (ca 2,5 tim)...men det finns en burk som verkar vara klar också och som heter karamelliserad mjölk (eller något liknande). Den har jag aldrig provat. 

Fösta gången jag provade Banoffee pie var för snart 20 år sedan och under en semester i norra England då vi besökte slottet i Bamburgh som ligger efter kusten. Bredvid slottet ligger alltså byn Bamburgh där vi besökte ett litet café. Här åt jag den mest ljuvliga Banoffee pie.


Jag har vid flera tillfällen senare valt att beställa in detta bakverk när jag besökt caféer i Skottland men har aldrig smakat en kaka så god som den gången i Bamburgh.

Leilas recept är klart ett ett av de bättre (bara att googla). Jag blev så otroligt glad när jag hittade denna kaka på hennes sidor. Tidigare hade jag aldrig bakat Banoffee pie själv( "banana and toffé" blir så klar Banoffee).


                         Bilderna från Bamburgh har jag hittat på nätet och är alltså inte mina egna.


Nästa variant är också ett av Leilas underbara recept och som jag provade för första gången...Choklad whoopies med nutellafrosting...de blev såå GODA!! Jag kan förstås tycka att de blev en aning "platta"...men smaken var det inget fel på. Jag har tidigare valt att baka vaniljwhoopies med hallonfrosting och dessa kakor (den gången åtminstone) blev lite bulligare...precis som de ser ut på bilderna i receptet.



Den tredje kakan blev en favvo i repris och "en-sista-gång-denna-säsong-kaka". Denna kaka bakas flitigt hela december här hemma. Saffranskladdkaka som innehåller vit choklad och mandelmassa. Till denna kaka serveras lingongrädde. Jag var bara tvungen att servera den en sista gång så här i januari...nu får vi leva på på minnet fram till nästa advent. Denna gång valde jag att lägga på ett pappershjärta innan jag siktade florsockret över kakan...visar bara hur älskad den är!!


Att den är lite ojämn i kanterna beror på att jag nästan alltid väljer att lägga bakplåtspapper i botten av den runda formen med löstagbar kant. Det blir lite lättare när man vill lyfta ut kakan ur formen och lägga den (som här) på en silverbricka.

Det var mycket BAKVERK och sötsaker i detta inlägg. Jag kan iallafall tala om att jag köpt ett årskort till simhallen för min friskvårdspeng. I torsdags blev det premiär och jag simmade i 40 minuter samt satt en lång stund i bastun efteråt...underbart!!! Jag har simmat mycket i mina dar och var aktiv i Livräddarklubben som ung...det känns lite som att komma hem. Nu är det bara att börja om och jobba sig upp...lite teknik kanske finns kvar...men...ingen kan luta sig på gamla meriter. Skönt var det i alla fall!!!

                                                      Kram o god helg på er alla

                                                                      Maria

5 kommentarer:

  1. Grattis tjejen! Vilket kalas! Hade jag vetat hade jag kommit förbi ;) .
    Jag firar snart min dag och då kanske det kan bli en Banoffe pie...den verkar god.
    Skönt att komma igång med motionerandet. Själv har jag löst nytt kort på F & S så nu ska det bli jobba av.

    Ha en fin vecka

    Kram
    annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. TACK Annika<3 Du hade varit så välkommen...vi bor ju så nära!! Klart du ska baka en Banoffee pie:) Jag hade F&S kort förra året och gick nästan bara på Yogan som jag gillar jätte mycket. I år ville jag variera mig lite och när erbjudandet dök upp om att köpa ett årskort för halva priset på G-vik (i nov) så nappade jag direkt. För den andra femhundringen unnade jag mig ett skön stund på SPA-huset. Denna månad fick jag nya kuponger (jag ligger lite efter):))) Kram Maria

      Radera
  2. Grattis i efterskott!

    Det ser verkligen farligt gott ut... mm!

    Önskar dig en fin start på den nya veckan!

    Kram Marie

    SvaraRadera
  3. Men wow! Har du varit i Skottland så mycket! Vad roligt!! Jag bor också i Skottland och bloggar också om Skottland och är gift med en skotte :)) Kika gärna in på bloggen:))
    Fiona

    SvaraRadera
  4. Så mysigt du verkar ha det. Har du varit i Bamburgh? Det står högt på min lista av ställen jag inte hunnit se. Har velat dit sedan filmen om Ivanhoe, haha.

    SvaraRadera

Jag blir så glad om du skriver en rad till mig